Κληρονόμος Νικόλας

qode interactive strata
Αφυπηρετήσαντες

Λέκτορας Εφαρμογών

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

nklironomos@uniwa.gr

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 από γονείς μουσικούς της Εθν. Λυρικής Σκηνής. Μεγάλωσε στο Λυκαβηττό.

Εισήχθη το 1974 με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και αποφοίτησε το 1980, αποκτώντας πτυχίο Ζωγραφικής μετ΄ επαίνων με τον Π. Τέτση, Σκηνογραφίας μετά βραβείου με τον Β. Βασιλειάδη, Θεωρητικών με τους: Μ. Λαμπράκη-Πλάκα Ιστορία της Τέχνης, Π. Μυλωνά Ρυθμολογία Αρχιτεκτονικής και Δ. Αφεντάκη, Παιδαγωγικά-Ψυχολογία. Στη διάρκεια των σπουδών του απέσπασε πολλές διακρίσεις.

Το 1981 μετά από διαγωνισμό κερδίζει υποτροφία από κληροδότημα της ΑΣΚΤ , Μίκα Σκουζέ , για μεταπτυχιακές σπουδές στο Βερολίνο, στο ατελιέ του Hermann Bachmann στην Ανωτάτη Σχολή Των Τεχνών (H.D.K.) και αποκτά τον τίτλο μεταπτυχιακού διπλώματος MEISTERSCEULER.

Από το 1974 έως το 1980 φοιτά, στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, πιάνο, μονωδία και θεωρητικά, αποκτώντας το Πτυχίο Αρμονίας με καθηγητή τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Το πρώτο του έργο για πιάνο με τίτλο Πέντε σκίτσα παρουσιάστηκε στο κοινό το 1988-89 στην Αθήνα και το 1990 στην Θεσσαλονίκη.

Από το 1985 δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά, με την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών με το έπαθλο “Ο Περικλής Βυζάντιος και οι Νέοι” που του απένειμε η Μαριλένα Βυζαντίου-Λιακοπούλου με θεματική Δυτ. Βερολίνο . Μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του 28 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και επίσης έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 90 ομαδικές.

Για την περίοδο 1985-1988, μετά από διαγωνισμό του Ι.Κ.Υ.,αποκτά τρίχρονη μεταπτυχιακή υποτροφία για δημιουργία καλλιτεχνικού έργου στην Ελλάδα, το οποίο εκτίθεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών τον Μάρτιο 1988 με τίτλο Θραυσματοποίηση. .

Το Σεπτέμβριο του 1992 σε ανοιχτό διαγωνισμό της UNESCO με τίτλο “Προσφορά στην Τέχνη Νέων μέχρι 40 ετών” που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, εξελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παρίσι για τον αντίστοιχο ομότιτλο διεθνή διαγωνισμό.

To 2003 η Βουλή των Ελλήνων συγκαταλέγει στη συλλογή των έργων της, κατόπιν ανάθεσης, το έργο του με τίτλο : “Μνημείο Λυσικράτους”., το οποίο στη συνέχεια, επιλέγεται το 2005 από την τότε Πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη για να τυπωθεί ως η επίσημη Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Βουλής των Ελλήνων.

Το 2003 γνωρίζεται με τον Μίκη Θεοδωράκη και εκπονεί σειρά έργων που σχετίζονται με τα πρώτα 18 χρόνια του συνθέτη, τα οποία αποτελούν συλλεκτική ενότητα και που εκτέθηκαν στην αίθουσα Τέχνης έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου στην Αθήνα (2007), στη Ζάτουνα στο μουσείο Μίκης Θεοδωράκης(2008), και στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο) στα 85α γενέθλια του μεγάλου συνθέτη μετά από πρόταση του Ιδρύματος (2010) .

Δραστηριοποιείται επίσης στο σχεδιασμό σκηνικών, κοστουμιών, φωτισμών για θεατρικές παραστάσεις και χορευτικά σύνολα σύγχρονου χορού. Έχει συνεργαστεί με τους Τζών Στεφανέλη, Γιάννη Καρύδη, Γιώργο Πάτσα, Ρούλα Πατεράκη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Στέλλιο Μάϊνα, Κάτια Σπερελάκη, Άννα Μακράκη, Άρτο Απαρτιάν, Κώστα Φλωκατούλα , Μίρκα Καλαντζοπούλου, Δημήτρη Γιαντζουντζάκη, Θράσο Καμινάκη, Όλγα Παναγοπούλου, Μάρω Γρηγορίου, Γιώργο Κουμεντάκη, Βάσω Μπαρμπούση, Έλενα Βακαλοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Γιώτα Κουνδουράκη, Δημήτρη Κανέλλο, Mάγδα Μαυρογιάννη κ.α.

Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων ( Ρόπτρον, Πλέθρον, Ελληνικά Γράμματα, Έναστρον, κ.ά.), σχολικών βιβλίων (Παιδ. Ινστιτούτο), περιοδικών, μουσικών εκδόσεων (Ρωμανός-Μίκη Θεοδωράκη) , θεατρικές αφίσες και προγράμματα και ετικέτες οίνων. Συνεργάζεται με εταιρείες (ELKART, ΕΣΤ) για σχεδιασμό καλλιτεχνικών αντικειμένων ως επιχειρηματικά-καλλιτεχνικά δώρα.

Από το 1985, έχει διδάξει ως καθηγητής στην ιδιωτική (Βακαλό, ΑΚΤΟ…) και από το 1998 έως σήμερα στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ). Διετέλεσε για μία δωδεκαετία υπεύθυνος συντονιστής και καθηγητής του τριετούς Τμήματος Ζωγραφικής της σχολής Βακαλό, 1995 -2007. Από το 2003 συνεργάστηκε ως συντονιστής σεμιναρίων με τον πολυχώρο σεμιναρίων “Pocket theatremikropolytexneio”, με Πολιτιστικούς Οργανισμούς Δήμων ανά την Ελλάδα και επί μια πενταετία με το Πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς και στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας. Aπό το 2014 συνεργάζεται με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε πρόγραμμα eeducation ΚΕΚ Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ως εισηγητής στον τομέα Τέχνη με την ενότητα Ερμηνεία του Φωτός στην Αρχαία Ελληνική Ζωγραφική.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος όπως και της ΕΠΑΣΚΤ από το 1981 και βιογραφείται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset).

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες συλλογές (Βουλή των Ελλήνων, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Λεβαδέων , Καλαμάτας,), ιδιωτικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γκίνη, Κιντή, Βέργου, Παπαθανασίου, Βενετσάνου, Βιλδιρίδη, Μπεργελέ, Δραγώνα κ.α.) Μουσεία και Ιδρύματα ( Μουσείο Βορρέ, Μοσχανδρέου, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Τελλόγλειο Ίδρυμα ΑΠΘ, Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών).

Αναφέρεται από Ιστορικούς Τέχνης με κείμενα και φωτό έργων του σε τόμους και Λευκώματα, όπως:

α. Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Χρύσανθος Χρήστου εκδ. Μέλισσα β’ τόμος,

β. Η Ελληνική Ζωγραφική στον 20ό αιώνα, Χρύσανθος Χρήστου εκδ. Ωφέλιμα βιβλία, χρυσούν μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών γ’ τόμος,

γ. Η Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα, Μιλτιάδης Παπαΐωάννου εκδ. Αδάμ α’ τόμος,

δ. Η συλλογή έργων της Βουλής των Ελλήνων, Χρύσανθος Χρήστου εκδ. Βουλή των Ελλήνων,

ε. neues leben BERLIN 2008. Autorisierte Biografie von Hansgeorg Hermann: Mikis Theodorakis. Der Rhytmus der Freiheit. Τρισέλιδη αναφορά στην 25η ατομική του έκθεση στην Αθήνα στην αίθουσα τέχνης έκφραση- γιάννα γραμματοπούλου με τίτλο “ Τα παιδικά του χρόνια.. ένα ταξίδι”, πάνω στα πρώτα 18 χρόνια του Μ. Θεοδωράκη. στ. Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων Λεύκωμα, η Έφορος Νέλλη Κυριαζή σελ. Κειμένου 210 και φωτό σελ. 230.

Επίσης έχει σχολιαστεί στον Τύπο και γενικά στα ΜΜΕ από κριτικούς Τέχνης και από εξειδικευμένους δημοσιογράφους στις Τέχνες, όπως και με συνεντεύξεις σε πάνω από 100 δημοσιεύσεις.

Ζει με την οικογένειά του και εργάζεται στην Αθήνα.

Πλήρες βιογραφικό σημείωμα