Γενικό πλαίσιο
Η εκπόνηση µιας ερευνητικής εργασίας διατυπώνει επιστηµονικές θέσεις και απόψεις στη προσέγγιση του αντικειµένου έρευνας, ενώ υπόκειται σε πρακτικές διαδικασίες συγγραφής, με επιστημονικούς όρους και μεθοδολογίες.
Περιεχόμενο μαθήματος
Το μάθημα αυτό πέραν των διαλέξεων που πραγματοποιούνται από τη διδάσκουσα, επικουρεί την ανάπτυξη του θέματος που έχει επιλεγεί. Δηλαδή λειτουργεί παράλληλα με την εκπόνηση συγκεκριμένης ερευνητικής μελέτης, το θέμα της οποίας έχει εγκριθεί από τη Συνέλευση του συναφούς με αυτό Τομέα Μαθημάτων (Α,Β,Γ,Δ). Για τη διαδικασία απαιτείται η υποβολή αίτησης προς τη Συνέλευση του Τομέα, με μικρή περίληψη, προσωρινό τίτλο, και εισηγητή εκπαιδευτικό, σε τυποποιημένο έντυπο. Ο εισηγητής εκπαιδευτικός επιλέγεται με κριτήριο τη συνάφεια του διδακτικού και επιστημονικού του έργου με το γνωστικό αντικείμενο της έρευνας. Η μελέτη εκπονείται ατομικά ή σε ομάδα δύο φοιτητών.
Ο κανονισμός για το μάθημα μπορεί να ανακτηθεί από την διεύθυνση http://www.teiath.gr/userfiles/eadsa_web_admin/lessons
Σκοποί και στόχοι
Στόχος του μαθήματος είναι η εκπόνηση και παρουσίαση ερευνητικής εργασίας με περιεχόμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος. Η θεωρητική διερεύνηση ενός ερωτήματος με: έρευνα πεδίου, ανασκόπηση βιβλιογραφία, μελέτη περιπτώσεων ή εμπειρική έρευνας.
Σημαντική είναι η επιλογή θέματος, η διατύπωση ερωτήματος προς μελέτη και η εμβάθυνση σε αυτό με διαφορετικές μεθόδους. Επιπρόσθετα η επιδίωξη να διατυπωθεί ένα δοκίμιο, με πρωτοτυπία προσέγγισης, δόκιμο τρόπο συγγραφής (περίληψη, λέξεις κλειδιά, παραρτήματα και αναφορές), με πληρότητα βιβλιογραφικής κάλυψης και τεκμηρίωση θέσεων και κριτικών απόψεων.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να επιλέγουν θέματα προς διερεύνηση, να διατυπώνουν πρωτότυπα ερευνητικά ερωτήματα, να πραγματοποιούν βιβλιογραφική έρευνα, να επιλέγουν μεθοδολογία ερευνητικής προσέγγισης, να προχωρούν σε κριτική θεώρηση και σχολιασμό, να διατυπώνουν το κείμενό τους με κανόνες συγγραφής επιστημονικού δοκιμίου.
Βιβλιογραφία ελληνική
Ντάνος, Α., (2016). Μεθοδολογία Συγγραφής Πτυχιακών Εργασιών και Επιστημονικών Μελετών. Αθήνα: Σύγχρονη Εκδοτική ΕΠΕ.
Μπουρλιάκος, Β., (2010). Πως Γράφεται μια Επιστημονική Εργασία. Αθήνα: Διόνικος
Ζαφειρόπουλος, Κ., (2015). Πως Γίνεται μια Επιστημονική Εργασία. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.
Λατινόπουλος, Π., (2010). Τα Πρώτα Βήματα στην Έρευνα. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.
Σοφιανοπούλου, Χ., (2020). Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας. Αθήνα: Εκδόσεις Utopia ΕΠΕ.
Μπρόνη, Γ., Βελέντζας, Γ., (2019) Μεθοδολογία Συγγραφής Επιστημονικής Έρευνας. Αθήνα: Επιστημονικό- Ερευνητικό Κέντρο Εκπαιδευτικών | Ερευνητικών Υπηρεσιών και Μελετών ΑΜΚΕ.
Eco, U., (2001). Κονδύλη, Μ., (μτφρ.). Πως Γίνεται μια Διπλωματική Εργασία. Αθήνα: Νήσος.