Σχεδιασμός (Design) Υφάσματος Ι

Κωδικός Μαθήματος:

Π1-4060Α

Εξάμηνο:

Δ' Εξάμηνο

Κατηγορία:

ΜΕΥ

Ώρες:

3

Μονάδες ECTS:

3

Σύνδεσμος στο eClass:

https://eclass.uniwa.gr/courses/DIAK145/


Καθηγητές Μαθήματος

Τουμαζάτου Βαρβάρα

 

Γενικό πλαίσιο

Το μάθημα επιδιώκει την απαίτηση γνώσεων και μεθοδολογία προσέγγισης των φοιτητών στην έννοια του υφάσματος νήματος και τα προϊόντα τους (επενδύσεων και χρηστικού αντικειμένου). Ταυτόχρονα οι φοιτητές εξοικειώνονται με την εφαρμογή των γνώσεών τους στο σχεδιασμό του βιομηχανοποιημένου και μη υφάσματος, υλοποίηση σχεδιαστικών μελετών με ψηφιακή εκτύπωση και εφαρμογή στη διαμόρφωση εγκατάστασης υφάσματος εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Περιεχόμενο μαθήματος

Βασικές γνώσεις για φυσικές και χρωστικές ουσίες. Βασικές γνώσεις των ποιοτικών υφασμάτων. Παραδοσιακές τεχνικές βαφής και επεξεργασίας. Οι εφαρμογές τους στα σύγχρονα υφάσματα. Η λειτουργία των παραδοσιακών χρωστικών, υφασμάτων και νημάτων στη διαμόρφωση χώρου. Εφαρμογές των τεχνικών απομόνωσης με υγρούς και στερεούς μονωτές. Τα σύγχρονα υφάσματα και οι σύγχρονες χρωστικές εφαρμογές τους (smart textiles). Εισαγωγή στην ψηφιακή εκτύπωση υφασμάτων και τις σύγχρονες εφαρμογές. Σχεδιασμός και υλοποίηση σύγχρονης υφαντικής ή 3D διαπλεκτικής ή ύφασμα μεγάλων επιφανειών. Οι δυνατότητες λειτουργίας στο χώρο, εσωτερικό και εξωτερικό, τη διαμόρφωση και τον άνθρωπο-χρήστη. Η αξία και οι χρήσεις του υφάσματος και των υφασμάτινων επενδύσεων, οι δυνατότητες εφαρμογής τους κατά συγκεκριμένο χώρο και χρήση.

Σκοποί και στόχοι

Οι φοιτητές εισάγονται στην έννοια Βασικές αρχές Βαφής φυσικής και χημικής για επεξεργασία υφάσματος. Εξειδικευμένες τεχνικές απομόνωσης με φυσικούς και χημικούς υγρούς μονωτές, τέχνη του υφάσματος και της σύγχρονης ψηφιακής εκτύπωσης. Απόκτηση εφαρμοσμένης τεχνογνωσίας για τη μελέτη και την υλοποίηση εξειδικευμένων καλλιτεχνικών προτάσεων υφάσματος –διαπλεκτικής-υφαντικής. Το μάθημα περιγράφει και αναλύει διεξοδικά το ύφασμα και το νήμα.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Εμπέδωση τεχνικών και χρωστικών Βαφής υφάσματος, βασικές τεχνικές απομόνωσης με πολλαπλές εφαρμογές κατά τις εργαστηριακές ασκήσεις. Μεθοδολογία σχεδίασης υφασμάτινων επενδύσεων χώρου και χρηστικού υφάσματος πολλαπλής και ειδικής χρήσης. Σχεδιαστικές προτάσεις εφαρμογής υφασμάτων σε ψηφιακές εκτυπώσεις. Σχεδιασμός και εφαρμογή τρισδιάστατης εικαστικής δημιουργίας υφαντικής διαπλεκτικής. Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις των επιρροών και της εξελικτικής πορείας του σχεδιασμού υφάσματος στο χώρο και τον άνθρωπο και της εικαστικής έκφρασης του υφάσματος.

Βιβλιογραφία ελληνική

Περιβολιώτου Μ., Η τέχνη του υφάσματος Ι
Περιβολιώτου Μ., Λυκιαρδοπούλου Α., Φραγκόπουλος Σ. , Έρευνα για τον σχεδιασμό υφάσματος με ελληνική ταυτότητα.
Παντουβάκη Σ., Η ελληνική λαϊκή φορεσιά, 1996.

Βιβλιογραφία ξενόγλωσση

-Briggs-Goode, A. (2013). Printed textile design. Laurence King Publishing.

-Briggs-Goode, A., Townsend, K., & Textile Institute (Manchester, England) (Eds.). (2011). Textile design: Principles, advances and applications. Woodhead Pub. (in association with) The Textile Institute.

-Parchure, J.W. (2009). Fundamentals of Designing for Textiles and Other End Uses. Woodhead Publishing India. -Rowe, T., & Textile Institute (Eds.). (2009). Interior textiles: Design and developments. CRC Press (u.a.).