Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων

  • Πανέτσος Γιώργος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

O Γεώργιος Α. Πανέτσος (Αθήνα, 1960) είναι αριστούχος απόφοιτος ΕΜΠ (Δίπλωμα, 1984) και Harvard University (ΜΑrch, 1986). Μετεκπαιδεύθηκε στο TUWien και την AAK, Vienna υπό τον H. Hollein (1987-88) ως υπότροφος Herder. Είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού (1999-) και πρώην πρόεδρος (2007-11, 2015-2020) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι ιδρυτής των ετήσιων Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (2010-) και του Domés Index (2014), και επιμελητής του περιοδικού Δομές (2005-), της Επετηρίδας Ελληνικής Αρχιτεκτονικής (2010-) και του DOMa (2020). Έργα του έχουν διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, εκτεθεί και δημοσιευθεί διεθνώς, καθώς και περιληφθεί σε οδηγούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

 

  • Αντωνακάκης Δημήτρης, Αρχιτέκτων

Ο Δημήτρης Αντωνακάκης είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ 1958. Έκτοτε συνεργάζεται με τη Σουζάνα Αντωνακάκη. Διδάσκει ως επιμελητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή 1958-92. Μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ και ταμίας (1962-63). Το 1965 Ιδρύουν μαζί με τη Σουζάνα Αντωνακάκη και με άλλους συναδέλφους τους το Εργαστήριο 66 – αργότερα Α66. Το 1975 (έως1978) εκλέγεται πρόεδρος του ΕΔΠ ΕΜΠ, και αργότερα (1977-78) αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΕΔΠ. Υποψήφιος για καθηγητής δύο φορές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ (1978 και 1990). Δεν εκλέγεται. Το 1993 παραιτείται από το ΕΜΠ. Το 1994 προσκαλείται ως επισκέπτης καθηγητής στη Βοστόνη στο MIT, όπου διδάσκει μέχρι το 1999. Στην Ελλάδα διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής μετά από πρόσκληση στο ΕΜΠ (1997-1998) και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1999-2000). Το 1997 εκλέγεται καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), στα Χανιά Κρήτης, μέχρι το 2011 που απομακρύνεται από τη θέση του. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Académie d’Architecture (1995). Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2007 και επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 2016.

 

  • Φιλιππίδης Δημήτρης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Δημήτρης Φιλιππίδης (1938) είναι αρχιτέκτονας ΕΜΠ (1962) και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (1975-2005). Εργάστηκε παράλληλα ως αρχιτέκτονας και πολεοδόμος (1964-1993). Από τις αρχές του ’60 ασχολήθηκε ιδιωτικά με αποτυπώσεις κτισμάτων σε παλαιούς οικισμούς της ελληνικής επαρχίας. Αφοσιώθηκε στη ζωγραφική ως το 1980, ενώ δεν έπαψε να καταγράφει με τον φακό τη γύρω του αρχιτεκτονική. Η συγγραφική του δραστηριότητα αφορούσε την ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία. Εκτός από άρθρα στον Τύπο και τη συμμετοχή του σε συλλογικές εκδόσεις, έχει συγγράψει και μεταφράσει βιβλία, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει γράψει σενάρια για ντοκιμαντέρ.

 

  • Ξηροπαΐδης Γιώργος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Γιώργος Ξηροπαΐδης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Φιλοσοφικών και Αισθητικών Ιδεών: 18ος-20ός αιώνας». Διδάσκει πολιτική φιλοσοφία, κοινωνική θεωρία, φιλοσοφία της τέχνης και ιστορία της ηπειρωτικής φιλοσοφίας. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν στη φιλοσοφία του Kant, στη φαινομενολογία (Husserl, Heidegger, Sartre, Merleau-Ponty), στην ερμηνευτική (Dilthey, Gadamer, Ricouer), στην κοινωνική θεωρία (Weber, Adorno, Habermas), καθώς και στην ιστορία των αισθητικών θεωριών (γερμανικός ιδεαλισμός, ρομαντισμός, μεταμοντερνισμός, αποδομισμός). Μαζί με τον καθηγητή Στέλιο Βιρβιδάκη έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του Φιλοσοφικού Λεξικού του Cambridge. Την περίοδο 2014-2017 διετέλεσε Κοσμήτορας της ΑΣΚΤ. Στις 17 Ιουλίου 2020 εκλέχτηκε πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.

 

  • Παπαδόπουλος Λόης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο Λόης Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1961-1967). Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1967-73) και  εν συνεχεία στη Bartlett School of Architecture του University College του University of London (1973 -75). Δίδαξε Αρχιτεκτονική συνεχώς από το 1978 μέχρι το 2008 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2008-09 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2015-16  στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενδιάμεσα, για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα και με διάφορες ιδιότητες, έχει συνεργασθεί σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες – διδακτικές και ερευνητικές: εργαστήρια σχεδιασμού, ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια, προγράμματα Erasmus, συλλογικά καλλιτεχνικά διαβήματα κ.α. – και έχει δώσει διαλέξεις σε Σχολές Αρχιτεκτονικής εντός και εκτός Ελλάδος (Polytechnic of Central London, Polytechnico di Milano – ma III, Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής της Βενετίας IUAV, Roma III, Southern California Institute of Architecture, Istanbul Technical University – ITU, Αρχιτεκτονική Σχολή του Kyoto, Ακαδημία Αρχιτεκτονικής του Rotterdam κ.α.).

 

  • Μωραΐτης Κώστας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης είναι αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ. Η Διδακτορική Διατριβή του έχει τον τίτλο: Το Τοπίο πολιτιστικός προσδιορισμός του τόπου. Παρουσίαση και θεωρητικός συσχετισμός των σημαντικότερων νεότερων προσεγγίσεων της τοπιακής επεξεργασίας του τόπου (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο αισθητικής φιλοσοφίας (Université I de Paris, Panthéon-Sorbonne, 1980-1981), ενώ έχει ολοκληρώσει και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών ΕΜΚΑΙΣ (Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα, 1981-1982). Διδάσκει στο ΕΜΠ από το 1983 και σήμερα κατέχει τη βαθμίδα του Καθηγητή. Είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Ιστορία και Θεωρία του Τοπίου». Έχει δημοσιεύσει αρχιτεκτονικά έργα και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις, ενώ έχει συγγράψει και κείμενα διδασκαλίας τοπιακού σχεδιασμού. Έχει διακριθεί πολλές φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τέλος, έχει λάβει δύο φορές το 1ο βραβείο σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς: Αστικός και Τοπιακός Σχεδιασμός για την πόλη του Lviv-Ukrania (2008), Σχεδιασμός Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής στην Αλόννησο (1998).

 

  • Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος, ΕΙΑ

O Ηλίας Κωνσταντόπουλος είναι αρχιτέκτονας, UCL, Bartlett School of Architecture. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ διδάσκει και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ. Είναι πρόεδρος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής», αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής», και μέλος του «Do.Co.Mo.Mo.». Είναι συνιδρυτής-διευθυντής του βραβευμένου γραφείου βιομηχανικού σχεδιασμού «Sigma Design». Έχει επιμεληθεί τα εξής: Το Αιγαίο: Μία Διάσπαρτη Πόλη (ελληνική συμμετοχή, 10η Διεθνής Biennale Αρχιτεκτονικής, Βενετία), ON: The Modern and the Contemporary in European and Japanese culture (Έκθεση, Τόκιο), Η Σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση (Συνέδριο, Πανεπιστήμιο Πατρών). Είναι συνεκδότης των περιοδικών 9Η (Λονδίνο) και ΝΤΙΖΑΪΝ (Αθήνα), καθώς και σύμβουλος έκδοσης των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων. Έχει συγγράψει αρχιτεκτονικές μονογραφίες για την Αρχιτεκτονική στη Βιέννη, Αρχιτεκτονική και Γλυπτική και για το έργο των Δ.&Σ. Αντωνακάκη, Ν. Βαλσαμάκη και Κ. Κρόκου.

 

  • Στέλλα-Σοφία Κυβέλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου 

Η κα Στέλλα-Σοφία Κυβέλου-Χιωτίνη, είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, του Παντείου Πανεπιστημίου με πολυετή διδακτική εμπειρία. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός, με μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό δίπλωμα στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, εξειδικευμένη σε ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης και Ευρωπαϊκής πολιτικής περιβάλλοντος (EIPA, Maasticht). Διαθέτει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής χωρικής ανάπτυξης και συνοχής και είναι διευθύντρια του Εθνικού Σημείου Επαφής ESPON2013 (2008–2015). Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται σε ζητήματα ανάπτυξης «χωρίς αποκλεισμούς», χωρικής διάστασης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, γαλάζιας ανάπτυξης, θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, γεωφιλοσοφίας και γεωπολιτικής, καθώς και ήχου και θορύβου στην πόλη, θορύβου και οικολογικών ανισοτήτων, του ήχου ως παράμετρού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, της βελτίωσης του ηχητικού περιβάλλοντος στην πόλη, της έννοιας της αισθητηριακής πόλης, της θεωρίας και έννοιας του ηχοτοπίου και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, της ακουστικής οικολογίας, της έννοιας και πρακτικής του ηχητικού περιπάτου. Λόγω της ιδιότητάς της ως καθηγήτριας και ερευνήτριας σε θέματα χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ιδίως σε συνάρτηση με ζητήματα ήχου και θορύβου, η κα Κυβέλου-Χιωτίνη, θεωρείται απολύτως εξειδικευμένη να διδάξει την ενότητα ηχητικού σχεδιασμού περιβάλλοντος με τρεις (3) διαλέξεις.

 

  • Σοφία Παντουβάκη, Καθηγήτρια Aalto University

H Δρ Σοφία Παντουβάκη είναι Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας. Οι επαγγελματικές της συνεργασίες περιλαμβάνουν πάνω από 70 παραγωγές στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, το μπαλέτο και σύγχρονο χορό σε μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Μπαλέτου της Φιλανδίας, καθώς επίσης και συνεργασίες με την Όπερα του Καΐρου, το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τη Σκάλα του Μιλάνου. Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου « Η Ιστορία του Ενδύματος – Ο Δυτικός κόσμος και η Ελλάδα» (2010), επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου « Γιάννη Μέτσης – Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» (2011), και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Presence and Absence: The Performing Body» (2014). Είναι βασικός δημιουργός της πλατφόρμας «Performance: Visual Aspects of Performance Practice (InterDisciplinary.Net)», διεθνής επιμελήτρια σχεδιασμού κοστουμιών στο World Stage Design 2013, επιμελήτρια στο πρόγραμμα Costume in Action (WSD13), Συνεκδότρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Studies in Costume and Performance (Intellect, 2016)». Ίδρυσε και ηγείται της πρώτης ερευνητικής ομάδας για την ενδυματολογία στις παρασταστικές τέχνες με όνομα «Costume in Focus» και έδρα το πανεπιστήμιο Aalto.