Δρ. Χαριτωνίδου Μαριάννα

qode interactive strata
Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια

Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

m.charitonidou@icloud.com

Προσωπική Ιστοσελίδα

https://charitonidou.com/

Η Δρ. Μαριάννα Χαριτωνίδου έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τη διδακτορική διατριβή της «Η διάσταση ανάμεσα στην ερμηνεία και στη διαχείριση της αρχιτεκτονικής μορφής: Διερευνώντας την αλλαγή του αντικειμένου της αρχιτεκτονικής»(2018, με ομόφωνη έγκριση της διδακτορικής διατριβής, επταμελή επιτροπή: Γεώργιος Παρμενίδη, Παναγιώτης Τουρνικιώτη, Jean-Louis Cohen, Bernard Tschumi, Κωνσταντίνος Μωραΐτη, Pippo Ciorra, Κώστας Τσιαμπάος). Κατέχει, επίσης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Επιστημονική Περιοχή «Αρχιτεκτονική Σχεδιασμός του Χώρου» στην Κατεύθυνση «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Master of Science in Sustainable Environmental Design από την Αrchitectural Association στο Λονδίνο (2011), και Πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2010).

Διδάσκει σε Πανεπιστημιακό επίπεδο από το 2012. Είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Διδάσκει στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στην επιστημονική περιοχή «Θεωρία & Σχεδιασμός Χώρου & Αντικειμένων» στα πλαίσια του προγράμματος «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού 2023-2024 στο ΠΑΔΑ» MIS 6003179 (Κωδικός Έργου: 81329). Είναι συγγραφέας 4 βιβλίων και πάνω από 119 επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Ανάμεσα στα βιβλία της είναι τα εξής:

Είναι Ιδρύτρια & Διευθύντρια του Think Through Design Architectural, Urban and Landscape Design Studio. Στις 11 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών στις Επιστήμες 2022, επιλέχθηκε από το ETH Zurich μεταξύ των γυναικών προτύπων που διεξάγουν έρευνα στις επιστήμες. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πάνω από 120 συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει πάνω από 116 δημοσιεύσεις.

Έχει διατελέσει Επιστημονική Υπεύθυνη των εξής μεταδιδακτορικών έργων:

  • “Το όραμα ανοικοδόμησης του Κωνσταντίου Α. Δοξιάδη και του Adriano Olivetti στην Ελλάδα και στην Ιταλία: μεταξύ συγκεντρωτικής και μη συγκεντρωτικής πολιτικής” (Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με την υποστήριξη του ΕΛΙΔΕΚ)
  • “Ο φαντασιωτικός αποδέκτης της αρχιτεκτονικής ως μηχανισμός διερεύνσης του μετα-αποικιακού πολιτισμού: Οι μετασχηματισμοί της ελληνο-κεντρικής” (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
  • “The Travelling Architect’s Eye: Photography and Automobile Vision” (Department of Architecture ETH Zurich)
    Είναι, επίσης, επιμελήτρια και έχει επιμεληθεί την έκθεση “The View from the Car: Autopia as a New Perceptual Regime”(Department of Architecture ETH Zurich)(https://viewfromcarexhibition.gta.arch.ethz.ch).

Έχει εργασθεί ως Λέκτορας και ως Ερευνήτρια στο ETH Zürich, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και στις École Nationale Supérieure d’Architecture Paris-Malaquais, École Nationale Supérieure d’Architecture Paris-la-Villette και École Nationale Supérieure d’Architecture de Versailles. Διετέλεσε Επισκέπτρια Ερευνήτρια στο Princeton University, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation του Πανεπιστημίου Columbia (προσκεκλημένη του Prof. Bernard Tschumi, 2016-2017 & 2017-2018), στο Institute of Fine Arts του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (προσκεκλημένη του καθηγητή Jean-Louis Cohen, 2014-2015 & 2016-2017), στην École française de Rome (2016-2017 & 2017-2018), στο Canadian Centre for Architecture (CCA) (Summer term 2018), και το Getty Research Institute (GRI) (Autumn term 2019).

 

Email: m.charitonidou@icloud.com

Website: https://charitonidou.com/

Πλήρες βιογραφικό