Ακαδημαϊκή Υπότροφος
ealexaki@uniwa.gr
Η Ευγενία Αλεξάκη είναι ιστορικός τέχνης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Freie Universität Berlin. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright (Fulbright Art Scholar, Columbia University/New York) έχει διεξάγει έρευνα σε ζητήματα κριτικού οπτικού γραμματισμού. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά τμήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Πατρών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επιμεληθεί ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (iset), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθηναίων, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Συναγωγή της Κέρκυρας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της (2013-2019) με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, σχεδίασε και οργάνωσε, μεταξύ άλλων, ομιλίες και ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Museum of Modern Art/New York, Tate Modern, British Library, Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Αθήνα, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Θεσσαλονίκη).
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Γενική Γραμματέας, 2007-2010), του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και της Εταιρείας Γερμανών Ιστορικών Τέχνης. Aπό το 2012 έως σήμερα συνεργάζεται με το European Research Executive Agency (REA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως αξιολογήτρια ερευνητικών προτάσεων.
Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στον ρόλο της τέχνης στη διεργασία του επώδυνου και τραυματικού ιστορικού παρελθόντος και στις διασταυρώσεις τέχνης και ιστορικής μνήμης, εστιάζοντας σε σύγχρονες αντι-μνημειακές καλλιτεχνικές πρακτικές μνημόνευσης του Ολοκαυτώματος και των ναζιστικών εγκλημάτων. Από το 2020 έχει την επιμέλεια του εικαστικού-ερευνητικού πρότζεκτ της Άρτεμης Αλκαλάη «Έλληνες Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος». Διδάσκει ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.