Φράγκου Διονυσία

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Επίκουρη Καθηγήτρια

Αρχιτέκτων Μηχ. Α.Π.Θ.
Αρχιτέκτων Εσωτερικών Χώρων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Η Διονυσία Φράγκου γεννήθηκε στα Σπάτα Αττικής και είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, από το οποίο αποφοίτησε το 1981. Απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) το 1988, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Μ.Α. INTERIOR DESIGN του De Montfort University of Leicester (1996) και υποψήφια διδάκτωρ βάσει της υπ΄αριθ. πρωτοκόλλου 4943/18/8-7-2015 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ στον Τομέα ΙΙΙ « Αρχιτεκτονική Γλώσσα Επικοινωνία και Σχεδιασμός». Από το 1981 μέχρι σήμερα διδάσκει το μάθημα «Σχεδιασμός Εσωτερικού Χώρου» και «Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων» σε Χώρους Ψυχαγωγίας και Πολιτισμού, σε Παραδοσιακά Κελύφη και σε Χώρους Αναψυχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus έχει συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγών καθηγητών και έχει διδάξει στα αντίστοιχα Πανεπιστήμια. Από τον Μάρτιο του 2018-2019 διατέλεσε Ακαδημαϊκή υπεύθυνη του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής για τα προαναφερθέν πρόγραμμα. Επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίστρια σε ερευνητικό πρόγραμμα όπως «Ο χώρος στα ιδρύματα παιδικής μέριμνας στην Ελλάδα», συντονίστρια για το σχεδιασμό σχολικών βιβλιοθηκών σε νησιά του Αιγαίου – πρόγραμμα «Ιαλυσός» τομέας ευθύνης Εύβοια και Ικαρία.

Μέλος της Επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Πνύκα» του ΤΕΙ Αθήνας, για την ανάπτυξη σχολικών βιβλιοθηκών στο νομό Αττικής.

Μέλος στα ερευνητικά προγράμματα «Το χρώμα: από το καμαρόσπιτο της Αττικής στο Νεοκλασικό της Αθήνας», 2005-2007 και στα προγράμματα για την Αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών του τμήματος Διακοσμητικής , μέσω της εργαστηριακής τεχνογνωσίας και γνωσιοθεωρίας. Χρηματοδότηση ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, και μέλος της επιτροπής υλοποίησης προγράμματος στην ενέργεια του Γ΄ΚΠΣ Εφαρμοσμένη έρευνα – Επιδεικτικές εφαρμογές, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιεχομένου και καινοτομίες στο πρόγραμμα σπουδών του Τμ. Διακοσμητικής του ΤΕΙ/Α». Τομέας ευθύνης Πρακτική άσκηση σπουδαστών.

Έχει επίσης συμμετάσχει με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις στα πρακτικά τους σε πανελλήνια Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια με σύστημα κριτών, τις θεματικές ενότητες του Τουρισμού, της Αρχιτεκτονικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων και του Ολιστικού Σχεδιασμού και έχει ανάλογες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά (Springer, Journal of Civil Engineering and Architecture, Journal of Tourism and Hospitality Management).

Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνεται το ψηφιακό σύγγραμμα (e-book) «Χώροι γραφείων. Μια Ιστορία Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων», με κύρια συγγραφέα την Ζ. Γεωργιάδου και συν-συγγραφείς τους Π. Ηλία, Μ. Μοίρα, Α. Κλωνιζάκη. Διατέλεσε διευθύντρια του Α΄ και Γ΄ Τομέα Μαθημάτων επί σειρά ετών και είναι μέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Σχεδιασμός (design) και Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

Έχει εκπονήσει μελέτες εσωτερικών χώρων, αναπαλαιώσεων, αρχιτεκτονικές μελέτες ιδιωτικών έργων και ειδικών κτηρίων, κάποιες εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά περιοδικά.

Πλήρες βιογραφικό