Δρ. Μάρθα Λουκία

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Επίκουρη Καθηγήτρια

Αρχιτέκτων desa | Σκηνογράφος dea | Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην ECOLE SPECIALE D’ ARCHITECTURE (1994) στο Παρίσι όπου αποφοίτησε με άριστα και συνέχισε µε υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση Μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα ΤHEATRE ET ARTS DU SPECTACLE, του Πανεπιστημίου SORBONNE NOUVELLE, PARIS IIΙ (1999, DEA µε άριστα) στον τομέα της Σκηνογραφίας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (2019, µε άριστα) στο τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Αντικείμενο της ερευνητικής της δραστηριότητας αποτελεί ο Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών χώρων, η εφήμερη Αρχιτεκτονική, η Σκηνογραφία, η Μουσειογραφία, η Οπτική Επικοινωνία, με έμφαση στην αναζήτηση της σχέσης ανάμεσα στο αρχιτεκτονικό και εικαστικό πεδίο σε επίπεδο σύλληψης, σύνθεσης και πρακτικής.
Αντικείμενο της επαγγελματικής της δραστηριότητας αποτελεί η Αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων, η Σκηνογραφία , η Μουσειογραφία και η Οπτική Επικοινωνία. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες, μελέτες εσωτερικού χώρου, σχεδιασμό εκθέσεων, σκηνογραφικές μελέτες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και γραφιστικές εφαρμογές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί σε Πανελληνίους και Διεθνείς Διαγωνισµούς στους τομείς της Αρχιτεκτονικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Design και Γραφιστικής.
Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. ∆ιαθέτει δηµοσιεύσεις σε ∆ιεθνή Περιοδικά µε σύστημα κριτών και δηµοσιεύσεις σε Πρακτικά ∆ιεθνών Συνεδρίων, στις θεματικές ενότητες: Αρχιτεκτονική και Παραστατικές τέχνες, Τουρισµός και Αρχιτεκτονική Πολιτιστική Κληρονομιά, Θεατρικός χώρος- Σκηνογραφία, Παραστατικές τέχνες, Αρχιτεκτονική και Σκηνογραφία, Αρχιτεκτονική και Οπτική Επικοινωνία.
Από το 2005 έως σήμερα εργάζεται ως συνεργάτης στο ΑΤΕΙ Αθήνας και το ΠΑΔΑ, στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων με αντικείμενα διδασκαλίας: Αρχιτεκτονική Εσωτερικού χώρου, Σκηνογραφία, Εισαγωγή στην Σκηνογραφία, Σχεδιασμός Επίπλου, Σχεδιαστική Μεθοδολογία μέσω Η/Υ, Δομική Τέχνη.
Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων στο μάθημα της Σκηνογραφίας, συμμετείχε με έργα των φοιτητών στη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας Prague Quadrennial of Performance Design and Space στην Πράγα και στην έκθεση «[Out]topias» στο Μουσείο Μπενάκη το 2015. Είναι υπεύθυνη Workshop: -[Α] ΟΡΑΤΟΙ Τόποι Ι Κείμενο | Χώρος | Δράση σε συνεργασία των Τμημάτων Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Φωτογραφίας-Οπτικοακουστικών, με εφαρμογή σε ιστορικό κτήριο κατοικία – εργαστήριο στο Κεραμικό. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών διοργάνωσε εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα «Από τον δραματικό στον αρχιτεκτονικό χώρο με όχημα τη σκηνογραφία. Εικαστικές – Χωρικές προσεγγίσεις με αφορμή την έκθεση για τη Λούλα Αναγνωστάκη», σε συνεργασία της Σχολής Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΠΑΔΑ με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Με το έργο της έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις Αρχιτεκτονικής, Σκηνογραφίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πλήρες βιογραφικό